De voor- en nadelen van luchtdicht bouwen
Als je een huis laat bouwen, vliegen de vaktermen je om de oren. Veel van die termen zijn relatief nieuw, zeker als het om duurzaam bouwen gaat. Bij GijsHuis, waar we gespecialiseerd zijn in maatwerk houtskeletbouw, blijven we altijd scherp op wat er speelt in de bouwsector. ‘Luchtdicht bouwen’ horen we bijvoorbeeld steeds vaker. We leggen u graag uit wat dat precies betekent, zodat u goed geïnformeerd bent als u beslissingen neemt over uw toekomstige thuis. In dit artikel vertellen we u wat luchtdicht bouwen inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor zowel uw comfort als uw energierekening.
Wat houdt luchtdicht bouwen in?
Luchtdicht bouwen is een zeer belangrijk thema in de bouw, waarbij alles van voegen tot doorvoeringen secuur wordt afgedicht. Het doel? Zorgen dat er geen kieren zijn waarlangs lucht ongecontroleerd naar binnen of buiten kan.
Dit is wat anders dan dampdicht bouwen, waar het vooral om het tegengaan van vocht gaat door condensatie. Luchtdicht bouwen focust op het behouden van uw binnenklimaat en het besparen van energie door te voorkomen dat verwarmde of gekoelde lucht ontsnapt.
Wat komt er kijken bij luchtdicht bouwen
Luchtdicht bouwen wordt bereikt door het gebruik van geavanceerde technieken en materialen zoals onder andere speciale afdichtingstapes en dampremmende membranen. Deze worden nauwkeurig over isolatielagen aangebracht.
Een belangrijk onderdeel van het verifiëren van de luchtdichtheid in bouwprojecten is de blaastest, ofwel de blower-door test. Deze test meet hoeveel lucht de woning kan ‘vasthouden’ door een ventilator in een deuropening te plaatsen om de luchtdruk binnen te verhogen of te verlagen. Het doel is om lekkages te identificeren waar ongecontroleerde luchtstromen kunnen ontsnappen. Dit is nodig voor het waarborgen van de isolatieprestaties en het verminderen van energieverlies. Deze tests garanderen dat de woning voldoet aan de huidige strenge energienormen, waardoor u als klant verzekerd bent van een duurzame woning.
Sip panelen veel ingezet bij luchtdicht bouwen
Bij luchtdicht bouwen wordt ook vaak gebruik gemaakt van SIP-panelen (Structural Insulated Panels). Deze panelen zijn een innovatieve bouwmethode waarbij isolatiemateriaal tussen twee structurele platen wordt geplaatst, wat resulteert in zeer energie-efficiënte en sterke constructies die snel en efficiënt op te bouwen zijn. SIP-panelen dragen bij aan de luchtdichtheid van een gebouw door de naadloze integratie van structurele en isolerende functies, wat verder helpt in het minimaliseren van thermische bruggen en luchtlekken.
De combinatie van nauwkeurige afdichtingstechnieken, blaastesten en het gebruik van SIP-panelen stelt de bouwsector in staat om huizen te leveren die energiezuinig, comfortabel en duurzaam zijn.
Is luchtdicht bouwen verplicht in Nederland
Ja, luchtdicht bouwen is verplicht in Nederland. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit, dat specifieke eisen stelt aan de energieprestaties van nieuwe gebouwen, inclusief de luchtdichtheid om energie-efficiëntie te garanderen.
In het Bouwbesluit van Nederland zijn specifieke regels opgenomen over luchtdicht bouwen. Deze regels vereisen dat nieuwe woningen zo worden gebouwd dat ze een minimale hoeveelheid lucht laten ontsnappen door kieren en naden. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat gebouwen energie-efficiënt zijn.
Het Bouwbesluit stelt duidelijke eisen aan de luchtdoorlatendheid van de buitenschil van een woning, wat getoetst wordt via gestandaardiseerde testen zoals de blower-door test. Als een woning deze testen doorstaat, voldoet het aan de eisen voor luchtdichtheid zoals voorgeschreven. Deze maatregelen zijn goed voor het milieu en helpen ook om de energiekosten voor bewoners op lange termijn te verlagen en het wooncomfort te verhogen.
Wat is de qv;10-waarde en hoe werkt het?
In het Bouwbesluit van Nederland, dat regels stelt voor het bouwen van nieuwe gebouwen, is er een specifieke term die vaak ter sprake komt: de qv;10-waarde. Dit klinkt misschien technisch. Het komt eigenlijk gewoon neer op een simpele maatstaf die bepaalt hoe ‘luchtdicht’ een gebouw is.
De qv;10-waarde meet hoeveel lucht er per vierkante meter oppervlakte van de buitenschil van een gebouw ontsnapt in een uur, als er een drukverschil van 10 Pascal heerst. Denk aan een kleine ventilator die lucht uit een kamer blaast en hoeveel lucht er dan via kieren en naden ontsnapt.
Een lage waarde betekent een goede luchtdichtheid
Om te voldoen aan de energie-efficiëntienormen moet deze waarde laag zijn. Een lage waarde betekent dat het gebouw goed is afgesloten en er minder lucht ontsnapt, wat helpt om de energiekosten laag te houden en het binnenklimaat comfortabeler te maken. Het Bouwbesluit stelt een maximale grens aan deze waarde om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen energiezuinig zijn.
Overtreffen van duurzame normeringen
Duurzame bouwers, zoals houtskeletbouw specialist GijsHuis, willen natuurlijk niet alleen voldoen aan deze normering; wij streven ernaar deze te overtreffen. Door geavanceerde bouwtechnieken en materialen te gebruiken, zoals hoogwaardige isolatie en speciaal ontworpen afdichtsystemen, zorgen we ervoor dat onze woningen voldoen aan de huidige regelgeving én klaar zijn voor toekomstige aanscherpingen van de normen. Dit resulteert in huizen die duurzamer, en op langere termijn ook kostenefficiënter, zijn voor de bewoners.
Aandachtspunten bij luchtdicht bouwen
Luchtdicht bouwen heeft veel pluspunten, zoals betere isolatie en lagere energiekosten. Er zijn echter ook belangrijke aandachtspunten. Als een huis te goed is afgesloten zonder dat er goede ventilatie is, kan dat leiden tot problemen zoals vochtophoping en de opbouw van schadelijke stoffen binnen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er naast het luchtdicht maken ook een goed ventilatiesysteem geïnstalleerd wordt. Zo’n ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er altijd genoeg frisse lucht de woning binnenkomt en het binnenklimaat gezond blijft.
Vocht in de woning door luchtdicht bouwen zonder ventilatie
Laat u een maatwerk woning bouwen? Vergeet dan niet om hier even expliciet naar te vragen bij het bouwbedrijf dat u wilt inschakelen! Als de ventilatie wordt vergeten, zit u over een paar jaar echt met grote problemen. Vocht in de woning zorgt voor schimmelvorming en soms zelf zwammen in huis. Hier komt ongedierte op af en in het slechtste geval kan vocht zelfs de integriteit van de constructie van uw woning aantasten.
Luchtdicht bouwen met houtskeletbouw
Bij houtskeletbouw, de specialiteit van GijsHuis, is luchtdicht bouwen een natuurlijk onderdeel van het bouwproces. Door de prefabricatie van de houtconstructies in een gecontroleerde omgeving kunnen we een hoge mate van nauwkeurigheid in luchtdichtheid bereiken. Dit resulteert in een sneller bouwproces en een beter geïsoleerd huis.
GijsHuis realiseert uw luchtdichte droomwoning
Bij GijsHuis begrijpen we het belang van luchtdicht bouwen voor het comfort en de duurzaamheid van uw huis. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren van houtskeletbouw woningen die niet alleen voldoen aan de hoogste normen van luchtdichtheid maar ook volledig aangepast zijn aan uw persoonlijke wensen. Als u op zoek bent naar een bouwpartner die u kan helpen bij het realiseren van een duurzame, energiezuinige en comfortabele woning; geef ons dan zeker even een belletje. Samen kunnen we een woning creëren die perfect bij u past en waar u jarenlang van kunt genieten!
GijsHuis werkt samen met architecten én particulieren
GijsHuis werkt zowel direct voor particulieren als via architecten. Zoekt u als architectenbureau een specialistisch bedrijf voor duurzame houtskelet woningen? GijsHuis werkt graag samen.
We bespreken graag met u welke rol u hierin van ons verwacht. We zorgen altijd voor duidelijke communicatie tijdens het bouwproces. Afhankelijk van uw voorkeuren kunnen wij direct communiceren met de toekomstige bewoners of de communicatie volledig via uw architectenbureau laten verlopen. Ook hierin geldt; wij zijn flexibel!
Wij richten ons met name op de regio Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch. Bel gerust even om de mogelijkheden te bespreken voor uw project.
Gijs van der Zanden
Oprichter GijsHuis