Veelgestelde vragen zelfbouw
Staat u op het punt om uw eigen huis te bouwen en bent u op zoek naar wat meer duidelijkheid? Ontdek hier antwoorden op veelgestelde vragen omtrent het realiseren van uw droomhuis bij GijsHuis.
Kan ik als architect ook met GijsHuis samenwerken?
Zeker. GijsHuis werkt graag samen met architectenbureaus. In overleg met u bespreken wij welke rol wij in het project vervullen. We zorgen altijd voor duidelijke communicatie tijdens het bouwproces. Afhankelijk van uw voorkeuren kunnen wij direct communiceren met de toekomstige bewoners, of de communicatie volledig via uw architectenbureau laten verlopen. Wij zijn hierin flexibel en passen ons aan aan uw voorkeuren.
In welke omgeving is GijsHuis werkzaam?
Wij richten ons met name op de regio Uden, Volkel, Grave, Oss, Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch. Bel ons gerust even om de mogelijkheden te bespreken.
Kan ik mijn huis helemaal naar wens samenstellen?
Wij leveren 100% maatwerk, 100% passend bij uw wensen. Wij geloven niet in cataloguswoningen, omdat de ideale woning voor iedereen anders is. Wij bespreken graag samen met u wat uw wensen zijn. Zo realiseren we een woning die naadloos aansluit bij uw leefstijl en behoeften, zonder hierbij concessies te moeten doen.
Zijn alle stijlen en type woningen mogelijk?
Ja, alle stijlen en typen woningen zijn mogelijk wanneer u kiest voor houtskeletbouw bij GijsHuis. We leveren geen zogenoemde cataloguswoningen, waardoor u vrij bent om uw woningen helemaal naar wens samen te stellen. Van landelijke woningen tot moderne huizen, en van schuurwoningen tot karakteristieke jaren-dertig woningen. We gaan graag met u in gesprek om samen te bepalen hoe uw ideale woning eruit gaat zien!
Wat maakt GijsHuis anders dan andere aannemers en bouwbedrijven?
Bij GijsHuis onderscheiden wij ons door de focus te leggen op hoogwaardige materialen, vakmanschap en échte aandacht voor ons klanten. Wij zijn zeer flexibel, waardoor aanpassingen tijdens het bouwproces mogelijk zijn. Daarnaast denken we proactief met u mee en kunnen we direct een prijsraming maken. Zo hebben ook architecten meteen inzicht in of hun ontwerp binnen het budget van de klant past en bouwtechnisch haalbaar is.
Het bouwen van een huis kan overweldigend zijn en er kan veel op u afkomen. Bij GijsHuis bieden we je graag een helpende hand en ondersteunen we u tijdens iedere fase van het bouwproces. Heeft u vragen of bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Geef ons gerust een belletje, dan kijken we met u mee.
Wat zijn de belangrijkste stappen in het proces van het bouwen van een woning?
Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. Zo moet het ontwerp gemaakt worden, een kostenraming opgesteld worden, de juiste vergunningen aangevraagd worden en dan is er nog de daadwerkelijke bouw zelf. Als u GijsHuis al vroeg in het bouwproces aanhaakt, ondersteunen wij u tijdens iedere fase van de bouw!
Hoe ziet de voorbereidingsfase eruit?
De voorbereidingsfase verschilt per woning doordat de bouwmethode en locatie van grote invloed zijn. Het is echter altijd raadzaam om tijdens de voorbereidingsfase uw bouwbedrijf of aannemer te laten sparren met uw architect. Dit voorkomt onnodige vertraging en kosten achteraf.
Wij hechten veel waarde aan duidelijkheid en aan uw wensen voordat we beginnen. Daarom investeren we uitgebreid in het voortraject en nemen we de tijd om alles samen met u door te nemen, ongeacht hoe vaak dat nodig is. We leggen het proces helder en begrijpelijk uit, zodat u precies weet waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Omdat wij een flexibel bouwbedrijf zijn hoeven bij lange na niet alles keuzes direct gemaakt te worden. Er blijft bij ons ruimte voor wijzigingen, ook tijdens het bouwproces!
Wanneer starten de werkzaamheden op de bouwplaats?
Wanneer de werkzaamheden starten op de werkplaats, is afhankelijk van het type woningbouw dat u kiest. Wanneer u kiest voor traditionele woningbouw, zal er vrijwel alleen op de bouw gewerkt worden. Wanneer u kiest voor houtskeletbouw, worden veel elementen vooraf in de werkplaats geproduceerd.
Hoe lang duurt het voordat mijn woning klaar is?
De bouwtijd is uiteraard afhankelijk van de specifieke eisen van uw woning. Omdat een houtskeletbouw woning deels prefab wordt gebouwd, kunnen we met deze methode sneller opleveren dan bij traditionele bouw. Een maatwerk houtskeletbouw woning realiseren we gemiddeld in 4 tot 6 maanden.
Een traditionele woning vergt wat meer tijd, omdat het bouwproces intensiever is. Factoren zoals de invloed van weersomstandigheden op de bouwplaats en de droogtijd van materialen spelen hierbij een rol. Voor een traditionele woning houden we daarom een minimale bouwtijd van 9 maanden aan.
Verschil tussen traditioneel bouwen en houtskeletbouw
Traditioneel bouwen maakt vaak gebruik van materialen als metselwerk en beton in de ruwbouw, terwijl bij houtskeletbouw het geraamte van de woning uit hout bestaat. Een houtskeletbouw woning ziet er van de buitenkant echter gewoon hetzelfde uit als een traditioneel gebouwd huis. Bekijk hier de voordelen van een houtskeletbouw woning.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn bouw op schema blijft lopen?
Daar hoeft u niet voor te zorgen, dat doen wij. Wilt u tijdens het bouwproces nog een wijzigingen doorvoeren in het ontwerp? Dan stemmen wij dit voor u af met de architect. Bij GijsHuis hechten we veel waarde aan eerlijke communicatie, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Mocht deze wijziging voor vertraging zorgen, dan geven wij dit direct door. Omdat wij ingericht zijn op flexibel en pro-actief meedenken is echter een hoop mogelijk binnen het vastgestelde schema.
U bouwt niet elke dag een huis. Het is dan ook begrijpelijk dat tijdens het oriëntatie- en bouwproces termen voorbijkomen die nieuw voor u zijn of waarvan u mogelijk de exacte betekenis niet begrijpt. Bij ons staat transparante en duidelijke communicatie centraal, daarom willen we graag enkele veelgebruikte termen uitleggen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u meer vragen heeft.
Wat is een bouwbestek?
Het bestek is eigenlijk de werkomschrijving van een bouwproject. Op deze manier weet iedereen die bij de bouw betrokken is wat ze moeten doen om het bouwwerk volgens afspraak te realiseren. Op een bestek staat bijvoorbeeld wat de technische bepalingen zijn, wat de uitvoeringsvoorwaarden zijn en met welke materialen er gebouwd gaat worden. Het is dus belangrijk dat in het bouwbestek al naar voren komt dat er gekozen wordt voor bijvoorbeeld houtskeletbouw.
Wat betekent prefab?
Prefab wil zeggen dat de materialen vooraf in de werkplaats tot elementen worden gemaakt, waarna ze naar de bouwplaats worden gebracht en daar in elkaar worden gezet. Een groot voordeel hiervan is dat de elementen altijd onder geconditioneerde omstandigheden worden gemaakt. In de werkplaats regent of sneeuwt het immers nooit.
Doordat de omstandigheden nauwelijks invloed hebben op het maken van de elementen, kan de bouwtijd op de bouwplaats flink worden teruggebracht. Wanneer men kiest voor houtskeletbouw van GijsHuis, worden de maatwerkonderdelen prefab gemaakt in de werkplaats.
Wat is MPG?
MPG is onderdeel van een bouwvergunning. Dit onderdeel geeft de milieubelasting aan van de materialen waarmee de woning gebouwd wordt. Deze norm is de afgelopen jaren steeds verder aangescherpt en wordt steeds belangrijker. Met houtskeletbouw is het mogelijk om beter te scoren op deze normen dan met traditionele bouw. Hout is namelijk een stuk duurzamer dan beton of bakstenen.
Wat is een BENG-berekening?
Een BENG-berekening staat voor ‘Bijna EnergieNeutraal Gebouw’ en is vanaf januari 2o21 verplicht voor de vergunningsaanvraag. Het vervangt de voormalige EPC-berekening en brengt de energetische kwaliteit van gebouwen in kaart. Het is daarmee de basis voor het verkrijgen van energielabel(s) voor uw woning. Houtskeletbouw geldt in de BENG-berekening als bouwen met lichte en gemengde constructies. Hiervoor gelden aparte regels. Het is dus belangrijk om de houtskeletbouw ook in de BENG-berekening bewust mee te nemen.
Wat betekent kwaliteitsborging?
Kwaliteitsborging – de naam zegt het al – is het borgen van de kwaliteit van een woning. Onafhankelijke kwaliteitsborgers controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. Dit doen ze zowel tijdens het ontwerp als op de bouwplaats. Vanaf 2024 is de Wet kwaliteitsborging (Wkb) van kracht, wat betekent dat het laten uitvoeren van kwaliteitsborging verplicht is.
Bij het bouwen van een huis zijn er talloze materialen om uit te kiezen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het is verstandig dat u deze eigenschappen kent, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen. Bij GijsHuis begeleiden we onze klanten volledig bij dit proces en zorgen ervoor dat het gekozen materiaal aan al hun wensen voldoet. Heeft u vragen? Bel ons gerust!
Uit welk hout bestaat het skelet van de woning bij houtskeletbouw?
Bij het realiseren van een woning met houtskeletbouw kunnen verschillende houtsoorten worden gebruikt voor het skelet. In de meeste gevallen wordt gekozen voor SLS (Scandinavian Lumber Standard). Dit is Noord-Europees vurenhout en staat bekend om de dichte structuur, waardoor het minder vocht opneemt en daardoor minder werking heeft.
Welk isolatiematieraal is het meest geschikt bij houtskeletbouw?
In de meeste gevallen wordt een woning met een houten skelet geïsoleerd met glaswol of steenwol. Deze rollen van zacht materiaal kunnen eenvoudig in het frame van het houten skelet worden bevestigd en hebben een hoge isolatiewaarde.
Met welk materiaal wordt de binnenzijde van de woning afgewerkt?
Over het algemeen wordt de binnenkant van een woning met een houten skelet afgewerkt met gipsplaten. Deze gipsplaten zorgen voor een extra brandscheiding tussen de woning en de houten draagconstructie. De gipsplaten kunnen vervolgens in hun geheel worden gestuct of alleen de naden worden gevoegd. Daarna kunt u de gipsplaten schilderen.
Welke materialen horen bij traditionele woningbouw?
Wanneer u kiest voor een traditionele woning, zijn er eindeloos veel mogelijkheden op het gebied van materialen. Toch zien we dat er over het algemeen vaak wordt gekozen voor hout, beton en baksteen.
Bij GijsHuis staat duurzaamheid centraal in alles wat we doen. Of u nu een nieuw huis op de traditionele manier of met houtskeletbouw, wij helpen u om energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid te integreren in elk aspect van uw project. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op!
Hoe maak ik mijn woning energiezuinig?
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de energiezuinigheid van uw woning. Zo spelen goede isolatie, luchtdichtheid, hoogwaardige ramen en deuren, en energiezuinige apparaten zoals zonnepanelen en warmtepompen hier een belangrijke rol in. Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden om uw huis zo energiezuinig mogelijk te maken.
Hoe werkt isolatie bij houtskeletbouw?
Bij houtskeletbouw kan isolatiemateriaal in de wanden en vloeren worden geplaatst. Daarnaast heeft het houten skelet zelf ook specifieke eigenschappen die een thermische barrière vormen.
Hoe werkt isolatie bij traditionele bouw?
Bij traditionele bouw wordt de isolatie in principe toegepast in de spouwmuur, de vloer, het dak en de gevels om warmteverlies te beperken en energie te besparen. Veelgebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, EPS en PUR.
Bent u particulier of als architect op zoek naar een betrouwbare partner voor de bouw van uw woning? GijsHuis werkt met plezier samen, zowel direct met particulieren als via architectenbureaus. We staan klaar om uw droomwoning te realiseren en denken graag met u mee. Bel ons dus gerust als u meer vragen heeft, we nemen graag de tijd ze te beantwoorden!
We bespreken graag welke rol u van ons verwacht en zorgen altijd voor heldere communicatie tijdens het bouwproces. Afhankelijk van uw voorkeuren kunnen we rechtstreeks communiceren met de toekomstige bewoners, of alle communicatie via uw bureau laten verlopen. Flexibiliteit staat bij ons voorop!
Wij richten ons met name op de regio’s Uden, Grave, Volkel, Oss, Mill, Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch. Heeft u nog vragen of wilt u de mogelijkheden bespreken? Aarzel dan niet om contact op te nemen!