houtenskeletbouw is duurzaam, snel en efficiënt

Zelf een huis laten bouwen. Wat komt er allemaal bij kijken?

U wilt zelf een huis laten bouwen? Dan komt er veel op u af. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Schets een wensenlijstje voor de bouw van uw huis

Waar dient uw droomwoning allemaal aan te voldoen? Wat zijn de kenmerken, uw woonwensen, de bouwstijl, het aantal kamers, de afmetingen en binnen welk budget wilt u dit realiseren? Schets hier allereerst een beeld van. Dit wensenlijstje wordt ook wel een ‘programma van eisen’ genoemd. Natuurlijk staat er nog niets in steen gegraveerd. Een dergelijke lijst geeft u echter wel een vertrekpunt en houvast.

Tijdens het opstellen van uw programma van eisen komt ook de bouwmethode om de hoek. Wilt u op traditionele wijze bouwen of meer duurzaam, snel en efficiënt zoals bij houtskeletbouw?

De kavel en de geldende bouwregels

Waar ligt het stuk grond waarop uw droomhuis gebouwd dient te worden? Het is belangrijk om te weten waar het perceel zich bevindt en welke ondergrond hierbij aanwezig is. Onderzoek of de grond geschikt is voor bouwdoeleinden en of er eventuele beperkingen of bijzonderheden zijn, zoals bodemverontreiniging of een hoog grondwaterpeil. Controleer ook de bestemmingsplannen en lokale bouwvoorschriften om te zien wat er wel en niet mag op de betreffende kavel. Houd rekening met de ligging ten opzichte van voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer, evenals de oriëntatie van het perceel voor optimale lichtinval en privacy.

Daarnaast is het raadzaam om de omgeving goed te verkennen en te overwegen hoe deze in de toekomst mogelijk kan veranderen. Denk hierbij aan eventuele bouwplannen in de buurt die invloed kunnen hebben op uw uitzicht en woongenot. Het kennen van de grondsoort en het uitvoeren van een bodemonderzoek helpt u om voorbereid te zijn op eventuele funderingsproblemen en geeft u inzicht in de maatregelen die nodig zijn om een stabiele en duurzame constructie te garanderen.

Aannemer die u door het bouwproces begeleid

In de voorbereiding van de bouw van uw droomhuis kunt u verschillende adviseurs inschakelen. Denk aan een architect, een constructeur, bouwbegeleider, installatie adviseur en interieurarchitect. Maar ook een adviseur duurzaamheid of een juridisch adviseur. U kunt dit ook uitbesteden aan een bureau of partner die u hierin ontzorgt en dit in samenspraak met u invult zodat u één aanspreekpunt heeft.

De meeste mensen kiezen er bij zelfbouw voor een aannemer in de arm te nemen die hen begeleidt tijdens het hele bouwproces. Bouwbedrijf GijsHuis is vervult zowel de rol van bouwbegeleider als die van aannemer. Als specialist in unieke houtskeletbouw woningen nemen we u gedurende het hele proces aan de hand. We werken daarbij nauw samen met uw architect. Van gevelbekleding tot energiebesparende oplossingen en van stopcontact tot raamkozijn; Wij begeleiden u bij ieder facet om te zorgen dat we niet zomaar een woning realiseren, maar een thuis. Een woning die écht bij u past en aansluit bij uw wensen. Bel ons gerust als u hier, geheel vrijblijvend, meer over wilt weten.

Het ontwerp van uw woning

Heeft u voor uzelf een programma van eisen samengesteld en besloten met wie u wilt samenwerken om uw woning te laten bouwen? Dan is het tijd om uw dromen vorm te geven!

Samen met een architect bedenkt u het uiterlijk en de indeling van uw woning. De architect zal dit vertalen naar de eerste schetsen die vervolgens omgezet worden in 3D-impressies en de benodigde bouwkundige tekeningen.

Bouwkundige tekeningen

Het is raadzaam om het bouwbedrijf waar u mee wilt samenwerken zo vroeg mogelijk in het proces al aan te haken. Een architect kijkt vanuit zijn vakgebied namelijk toch anders naar een bouwproject. Wij merken in de praktijk vaak dat architecten, met de beste bedoelingen, schitterende ontwerpen maken, die niet goed uitvoerbaar zijn of voor hoge kosten zorgen. Kosten waarmee de bouw van de woning buiten het budget valt. Zonde, want zo wordt u blij gemaakt met een dode mus én moet u alsnog terug naar de tekentafel. Met extra kosten en vertraging in het proces tot gevolg.

Een deskundig bouwbedrijf, zoals GijsHuis, kan goed samenwerken met uw architect om zo tot het beste eindresultaat te komen. De architect waar u mee samenwerkt zal de bouwkundige tekeningen voor u maken. De bouwkundige tekeningen, ook wel bestektekeningen genoemd, zijn als het ware de blauwdruk waarin alles is vastgelegd voor de aannemer en uzelf.

waarde houtskeletbouw een goede investering

Technische tekeningen

De architect zal na het voltooien van het ontwerp diverse technische tekeningen maken. Hieronder vallen onder andere de plattegronden, gevelaanzichten, details en doorsnedes. Wanneer u kiest voor houtskeletbouw, is het van belang dat deze tekeningen hier meteen op aangepast worden. Daarnaast wordt de woning getoetst aan de hand van diverse bouwbesluiten, zoals daglichttoetreding, spuiventilatie en gebruiksoppervlaktes.

Daarnaast zal de constructeur de constructie van de woning berekenen en een BENG-adviseur zal de bijbehorende BENG-berekening maken.  Hiermee wordt getoetst of de energieprestatie van de woning conform de huidige regelgeving is.

Omgevingsvergunning

Voorheen werden, nadat het ontwerp van de woning gemaakt was door de architect, de nodige vergunningen aangevraagd bij de gemeenten. Een digitaal proces dat verliep via het landelijke omgevingsloket online, ook wel bekend als OLO. Hieraan zaten de kosten van de leges verbonden die u aan de gemeente dient te betalen. Anno 2024 zijn er een aantal grote veranderingen doorgevoerd wat betreft het aanvragen van een omgevingsvergunning. Waar de architect voorheen dus alle tekeningen en/of rapporten indiende bij de gemeente, gaat dit vandaag de dag via de wet kwaliteitsborging en niet meer via de gemeente.

In de beginfase van het uitwerken van uw woning wordt er een ‘borger’ ingeschakeld. Deze borger gaat vanaf het begin, door middel van controles, ervoor zorgen dat alles aan de gestelde bouweisen voldoet. Tijdens de bouw zal de borger ook rapporten opstellen en bouwbezoeken uitvoeren, zodat hij ervoor kan zorgen dat alles wat in het voortraject op papier is gezet in de praktijk ook zo wordt uitgevoerd. Aan het einde van de bouwfase wordt het complete dossier pas bij de gemeente ingediend.

GijsHuis zorgt ervoor dat het gehele proces soepel verloopt conform de nieuwe regelgevingen.

Werkvoorbereiding voor de bouw

Na uw keuze voor een aannemer neemt u samen met alle betrokkenen de uitvoering van de bouw en het werk door. Er worden vervolgens werktekeningen gemaakt en een bouwplanning opgesteld. Nu kan de daadwerkelijke bouw beginnen!

Hoe snel het bouwproces verloopt is natuurlijk volledig afhankelijk van het huis in kwestie. Wel is het misschien goed om te weten dat houtskeletbouw een stuk sneller te realiseren is dan traditionele bouw. Zonder daarbij concessies te doen in kwaliteit, waarde van het huis of opties in stijl. Een houtskeletbouw woning is daarnaast zeer energiezuinig en duurzaam.

Laat u uw woning door GijsHuis bouwen? Dan kiest u voor een bouwproces waarbij u tijdens de bouw nog altijd de ruimte krijgt om wijzigingen door te voeren. Soms komt u in de loop der tijd toch tot nieuwe inzichten. Bij een nieuwbouwproject of een cataloguswoning zijn deze wijzigingen niet meer door te voeren of komen ze met een fors prijskaartje. Zo werken wij niet. Wij zijn pas tevreden als u dat ook bent. Dus als u graag een extra kozijn ergens wilt of een stopcontact wilt verplaatsen; dan regelen we dat gewoon!

GijsHuis neemt de bouwbegeleiding van u over

Tijdens de bouw van uw huis kunt u natuurlijk zelf de bouwbegeleiding op u nemen, maar onderschat dit niet. Zorg ervoor dat u een bouwbedrijf in de arm neemt die u meeneemt door het proces en u op alle vlakken kan begeleiden. GijsHuis neemt u aan de hand mee door het gehele bouwproces.

Wilt u meer weten over hoe GijsHuis u kan ondersteunen tijdens de bouw van uw droomwoning? Bel ons gewoon even!

Aansluiting nutsvoorzieningen

De woning, kavel, dient aangesloten te worden op het elektriciteitsnetwerk, riolering en het water. Dit kunt u regelen via de website van mijnaansluiting.nl. Een gasaansluiting wordt niet meer gedaan. Regel dit op tijd; de aansluitingen kunnen op zich laten wachten.

Oplevering van de woning

Het is bijna zover, uw huis wordt opgeleverd. Alles wordt nagelopen en gecontroleerd. U noteert de nog openstaande punten en deze dienen te worden afgerond. Maak hierover goede afspraken. Na afloop ontvangt u de sleutels en accepteert u het huis. De inrichting kan beginnen.

Inrichting van uw droomhuis

Nu het huis is opgeleverd kunt u aan de slag met het plaatsen van de keuken, de badkamer. Vaak loopt dit parallel met de oplevering zodat u sneller de woning kunt betrekken. U hoeft zich nu alleen nog bezig te houden met de vloerafwerking, kleur van wanden, gordijnen en meubels. U kunt hierbij een interieurarchitect vragen.

GijsHuis werkt samen met architecten én particulieren

GijsHuis werkt zowel direct voor particulieren als via architecten. Zoekt u als architectenbureau een specialistisch bedrijf voor duurzame houtskelet woningen? GijsHuis werkt graag samen.

We bespreken graag met u welke rol u hierin van ons verwacht. We zorgen altijd voor duidelijke communicatie tijdens het bouwproces. Afhankelijk van uw voorkeuren kunnen wij direct communiceren met de toekomstige bewoners of de communicatie volledig via uw architectenbureau laten verlopen. Ook hierin geldt; wij zijn flexibel!

Wij richten ons met name op de regio Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch. Bel gerust even om de mogelijkheden te bespreken voor uw project.

Gijshuis - Gijs van der Zanden

Gijs van der Zanden
Oprichter GijsHuis